Visie
Het recht op arbeid wordt veelal nog beschouwd als een doel waarnaar we moeten streven terwijl het een afdwingbaar recht is voor ieder van ons. Het gaat niet alleen over het verwerven van een inkomen (manifeste functie). Hier gaat het over elke vorm van arbeid waarbij het doel voornamelijk gericht is op het bieden van latente voordelen van arbeid op maat; het recht op een zinvol bestaan, persoonlijke emancipatie, maatschappelijke erkenning en op sociale integratie. We moeten tegemoetkomen aan de latente functies. Het zijn die latente behoeften die een belangrijk effect hebben op het psychologisch en sociaal welbevinden alsook op de levenskwaliteit in zijn totaliteit. Door tewerkstelling kan men deel uitmaken van een collectief doel, kan een persoon status of persoonlijke identiteit ontwikkelen, is er een mogelijkheid tot een betekenisvolle activiteit, is er meer kans tot een gestructureerd verloop van de dag en kan men mogelijks sociale steun ervaren (naar Jahoda, 1981). We maken manifest wat latent is. We willen het recht op arbeid garanderen omdat het nu eenmaal een grote plaats geeft in onze samenleving. Het organiseren van arbeidsmatige activiteiten voor onze cliënten maakt deel uit van de doelstellingen van onze organisatie.
We kiezen ervoor om te vertrekken vanuit de noden van personen die niet, niet meer of nog niet in staat zijn om bepaalde arbeid te verrichten. Binnen ons beleid willen we deze cliënten ondersteuning bieden op maat om hen optimaal te laten participeren in onze maatschappij, indien mogelijk zelfs op de arbeidsmarkt. Binnen het zorgtraject vertrekken we vanuit de vraag van de cliënt. We moedigen de cliënt aan om zoveel mogelijk zelf de touwtjes in handen te nemen (empowerment). Kortom, we streven ernaar dat ook de cliënt regisseur is op vlak van zijn herstelproces.
We streven naar een aanbod waarbij we de competenties van de cliënten maximaal inzetten. We hebben aandacht voor de persoonlijke groei van onze cliënten. We gaan samen met hen op stap en stellen een PAP (Persoonlijk Activiteiten Plan) op. We begeleiden onze cliënten met oog op het versterken van hun persoonlijke autonomie. We hebben aandacht voor de (re-)integratie van onze cliënten in de maatschappij. Onze missie is drieledig:
- Bieden van levenskwaliteit
- Een vraaggestuurde aanpak uitwerken
- Een arbeidstraject op maat aanbieden
Binnen onze werking willen we mensen de mogelijkheid bieden om in een beschermde omgeving te werken aan arbeidsattitudes, ontplooien van talenten, ondersteuning bieden bij niet arbeidsgerelateerde problemen,… met als doel door te stromen naar een vorm van arbeid. Dit kan gaan van vrijwilligerswerk, maatwerk tot het regulier economisch circuit. Dit doen we door het bieden van vaardigheidshoudende en vaardigheidstrainende activiteiten zoals traject- en zorgbegeleiding door middel van individuele plaatsing en steun (IPS). We passen de ‘train then place’ methode toe.
Binnen onze atelierwerking (Semi – Woodwork – Open Air – Slakkenhuisje – Kameleon – Administratie – Maaltijdbedeling – Fietsatelier) worden tevens volgende doelstellingen nagestreefd:
- Het (opnieuw) opnemen en/of aanleren van een werkritme en werkervaring
- Het aanbieden van een zinvolle dagbesteding
- Met een arbeidsmatig karakter trainen van arbeidsattitudes en vaardigheden
- Cliënten ondersteunen en begeleiden naar een vorm van werk
Samen met de cliënt bepalen we welke vaardigheden er nog ontwikkeld moeten worden. Hiervoor hanteren we het ICF-model (International Classification of Functioning, Disability and Health) dat we binnen onze organisatie hebben aangepast op maat van onze cliënten. Anderzijds gaan we ook, aan de hand van de activeringsladder, na hoe we onze cliënt op een zo’n hoog mogelijk niveau van activeren op werkvlak kunnen brengen binnen de herstelgerichte behandeling/visie van Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist.
Missie